Huis Etty Hillesum voorlopig gered van sloop

Het huis van Etty Hillesum wordt voorlopig niet gesloopt.

Michel Couzy, 20 mei 2020, 17:35

De gemeente, die het dossier overneemt van stadsdeel Zuid, laat onderzoeken of het pand aan de Gabriël Metsustraat een monumentale status kan krijgen. Zo ja, dan is sloop uitgesloten. Zolang het onderzoek loopt, is de woning schuin tegenover Het Concertgebouw beschermd tegen sloop, zo laat het college weten in een brief aan raadsleden Diederik Boomsma (CDA) en Reinier van Dantzig (D66) die vragen hadden gesteld over de voorgenomen sloop van het pand.

De Joodse Etty Hillesum schreef haar bekende oorlogsdagboeken op nummer 6. Nederland maakte in 1981 kennis met haar dagboeken onder de titel Het verstoorde leven waarin Hillesum schreef over de liefde, haar relaties en vriendschappen, de oorlog en het bestrijden van haatgevoelens. Hillesum moest op haar 29ste naar Westerbork en werd eind 1943 in Auschwitz vergast.

Protesten

Een vastgoedinvesteerder heeft zijn oog op dit pand laten vallen en wil het slopen voor nieuwbouwwoningen. Vanuit de buurt, de politiek en van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum is geprotesteerd tegen de mogelijke sloop. “Etty Hillesum heeft een van de belangrijkste Holocaustdocumenten nagelaten. Dat weet men in Amsterdam kennelijk niet,” zei Lotte Bergen, directeur van het Onderzoekscentrum eerder tegen het Parool.

https://ehoc.nl/huis-etty-hillesum-voorlopig-gered-van-sloop/

Chefsache

Stadsdeel Zuid wilde al laten onderzoeken of het pand alsnog een monumentenstatus kon krijgen. Inmiddels heeft het gemeentebestuur het dossier overgenomen en is een spoedprocedure begonnen. Dit betekent dat deze kwestie chefsache is en ‘stadsdeel overstijgend’.

Bij de beoordeling van de monumentale status wordt niet alleen gekeken naar de gevels en de staat van het pand. Het feit dat Hillesum hier heeft gewoond wordt ook in de afweging meegenomen, schrijft wethouder Touria Meliani.